MUDITA

Mudita, het gevoel van blijdschap dat je ervaart als het een ander goed gaat; waar vreugde en compassie samen komen.

Een woord uit de oude teksten in het Sanskriet, met een prachtige betekenis. Mudita is ook een practice, iets waar de een in zijn leven aan mag werken en wat voor de ander meer vanzelf gaat. Binnen de Bhakti Yoga staat Mudita ook voor toewijding; toegewijd zijn aan de ander, je kunnen verheugen in het geluk van die ander. Geluk is besmettelijk, geluk vermenigvuldigt zich…

Soms komen er mensen voorbij – dichtbij of veraf – die je dingen ziet doen waar je blij van wordt. Denk aan al die bijzondere mensen die een ander (mens of dier) liefdevol bijstaan in moeilijke tijden. Door een luisterend oor, een helpende hand of door het bieden van een veilige haven. Door kennis, ervaring en toewijding in te zetten voor de ontwikkeling en het geluk van die ander.

Dit is wat Mudita – Yoga & More uitdraagt. We bieden graag een warm huis aan iedereen, voor groei en creatie.

In de Bhakti Yoga is er een mooi verhaal over de jonge Krishna die iedere dag met zijn kudde koeien op pad is. Zijn moeder ziet zijn kapotte blote voeten en zegt schoenen voor hem te zullen maken. `Ik hoef geen schoenen’, zegt Krishna, `alleen als al mijn koeien ook schoenen krijgen’. De koeien hebben dit gehoord en besluiten om alle stenen op het pad dat zij altijd samen lopen, te vermorzelen, zodat er de volgende ochtend een prachtig pad van wit zand is ontstaan. Daarop kan Krishna dansend zijn weg gaan, met gelukkige koeien in zijn kielzog.

Dit verhaal brengt je bij de vraag: voor wie bereid jij het pad? Voor wie creëer jij ruimte en wie gaat er dan dansend in vrijheid voor je uit?